Τι έγραψε ο μουσικός τύπος για τους Αρχανθρώπους


Ασφαλώς η τέχνη δεν είναι καταναλωτικό προϊόν. Το cd η πτήση του Ίκαρου είναι το πρώτο δισκογραφικό εγχείρημα των Αρχανθρώπων και από ότι φαίνεται όλο το πλήρωμα είναι καλά προετοιμασμένο. Τα κέρινα φτερά δεν έχουν θέση εδώ.
(Κυριάκος Σκορδάς, inrock)

Χαμηλότερων τόνων από τους συνήθεις Θεσσαλονικείς ροκάδες, αλλά με εξελίξιμη μελωδική άποψη και σοβαρά ψαγμένη στιχουργική.
(Αργύρης Ζήλος, Αθηνόραμα)

Η συνδρομή για την ¨επιβίωση¨ των Αρχανθρώπων έρχεται από την απόσταση που κρατούν απέναντι στο κατά τα άλλα πρωταρχικό, ζητούμενο του ελλαδικού ροκ, τη μαγκιά. Μιλάμε εννοείται για τη μουσική επιβίωση τους . Γιατί την επαγγελματική , ουδέν αγνό και ειλικρινές καλλιτέχνημα δεν μπορεί εν Ελλάδι να τους τη διασφαλίσει. Οι στίχοι του Αλέξανδρου Ζαχαριάδη ελλειπτικοί αλλά όχι προσποιητοί , διαπνεόμενοι ενίοτε από ποιητικό λυρισμό και από μια δραματικότητα που δεν στοχεύει στον εντυπωσιασμό αλλά στην με έντονα χρώματα απόδοση καταστάσεων οριακών.
(Αργύρης Ζήλος, Δίφωνο )

Ένα δεμένο ηχητικά αποτέλεσμα με καλοπαιγμένες κιθάρες. Ο διαφορετικός τόνος στην ενορχήστρωση φαίνεται από τη σημασία στη λεπτομέρεια. Οι στίχοι είναι μικρές ιστορίες όπου η ένταση του ρυθμού διαχέεται σε εικόνες αποσπασματικές , που εναλλάσσονται με ταχύτητα και θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελούν πλάνα ταινίας μικρού μήκους.
( Γιώτα Κακαρούκα, Ποπ & Ροκ )

Αφηγήσεις που περνούν από κόσκινο τις σχέσεις, τις απελπιστικές καταστάσεις, τις ηθικές αξίες, την αποξένωση. Ίσως με ελαφρά δόση υπερβολής, αλλά μήπως τελικά το μέτρο είναι κάτι που δεν αγγίζει κανέναν στην τέχνη (ή καλύτερα δεν είναι τέχνη); Ο Αλέξανδρος Ζαχαριάδης, δεν διεκδικεί το macho ρόλο, αλλά εξερευνά τα κρίσιμα περάσματα της ψυχής του ήρωα (του εαυτού του μήπως;) και δεν διστάζει με την κάμερά του να συλλάβει το πλάνο των δακρύων.
(Αν.Βογιατζής, avopolis.gr)

Έντεκα νέα τραγούδια, χωρίς πειραματισμούς , που στριμώχνουν στον τοίχο πολλά από τα νέα συγκροτήματα που παραδόξως βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Οι Αρχάνθρωποι δε θα γίνουν ποτέ το συγκρότημα που θα γεμίζει στάδια, που θα αφήνει με ανοιχτό το στόμα 16χρονα κορίτσια, που θα κάνει το πανελλήνιο να σιγοτραγουδά εύκολα refrain. Ούτε το επιζητούν κιόλας. Αυτή είναι η διαφορά, αισθητική και όχι μόνο, το να γράφεις τραγούδια επειδή είναι το μεράκι σου και όχι επειδή το απαιτεί κάποιο συμβόλαιο.
(Χρήστος Γατσογιάννης , roadhouse.gr)

Τα Αινίγματα Και Μυστικά περιλαμβάνουν 11 τραγούδια, 10 σε στίχους και μουσική του τραγουδιστή και ψυχής του group, Αλέξανδρου Ζαχαριάδη και μια διασκευή στο Decades των Joy Division που είναι από τα πλέον όμορφα και ξεχωριστά κομμάτια , όπου φυσικά ο ελληνικός στίχος όχι μόνο δε ξενίζει αλλά γίνεται ένα σώμα με τη γνωστή σύνθεση. Αναμενόμενο άλλωστε για μια διασκευή που γίνεται πάνω από όλα με σεβασμό και αγάπη στο πρωτότυπο.
Μελωδικοί κατά βάση, σκοτεινοί σε πολλά σημεία, σίγουρα ροκ με πολλά, όμως, ακόμα στοιχεία, από έντεχνο μέχρι blues, μάλλον όχι πρωτοποριακοί αφού συνειδητά βρίσκονται μακριά από τις επιταγές της όποιας μουσικής "μόδας" και αναμφίβολα πολύ ενδιαφέροντες στις περισσότερες τουλάχιστον συνθέσεις τους.
Η στιχουργική του Αλέξανδρου Ζαχαριάδη, που αποτελεί βασικό στοιχείο της ταυτότητας του group, καταπιάνεται και σε αυτή τη δουλειά με τις ανθρώπινες σχέσεις, τα προσωπικά αδιέξοδα ακόμα και με αυτήν την ίδια την πορεία της κοινωνίας και της ανθρωπότητας.
( Βασίλης Καραλάζος , atraktos.gr )

επιστροφή